TOPlist
Sledujte nás:

Čaj a jeho význam ve výživě

Zpět

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: ČAJ, edice Jak poznáme kvalitu?

Uvádí se, že čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. Pro někoho je to nápoj, který ho osvěží nebo zažene žízeň, pro jiného je čaj celá filozofie.

Slovem „čaj“ se v současné době v České republice označuje velké množství výrobků a z nich připravených nálevů. Legislativa České republiky to umožňuje, protože platná vyhláška o čaji dovoluje tento název použít nejenom pro nálevy z lístků čajovníku pravého, ale i pro nálevy z jiných rostlin a sušeného ovoce.

Více o jednotlivých druzích čaje se můžete dočíst zde.

Čaj pravý

Čaj byl odjakživa považován za zdravý a od jeho objevu mu byly připisovány různé léčebné účinky. V 17. století se prodával v lékárnách a předepisovali jej lékaři jako léčebný nápoj. Dnes již čaj není považován za lék, avšak výzkum ukázal, že čaj může pozitivně přispět ke zdravému životnímu stylu.

Pokud do čaje nepřidáte mléko nebo cukr, neobsahuje žádné kalorie. Čaj dobře zahání žízeň a dokáže dobře udržovat potřebnou hladinu vody v těle.

Hlavními složkami listů čajovníku jsou voda, třísloviny, (polyfenoly zejména katechiny), kofein, silice, bílkoviny, sacharidy, vláknina, pigmenty, enzymy, minerální látky, vitaminy (C,  B1, B2), karoteny aj. Jejich množství kolísá v závislosti na druhu.

S výjimkou některých minerálních látek je výživový význam složek čaje nevýznamný a čaj se řadí mezi pochutiny.

V poslední době je ale čaj, a to zejména zelený, ceněn pro svůj obsah antioxidantů (polyfenolů), které se mohou pozitivně uplatnit v prevenci řady chorob, včetně nemocí srdce a cév a některých nádorových onemocnění.

Polyfenoly je hromadný název pro skupinu sloučenin obsažených v mnoha rostlinných produktech, jako je zelenina, ovoce, víno, káva a čaj. V zeleném čaji se tyto sloučeniny nazývají katechiny. Při zpracování čaje se většina katechinů mění na theoflaviny a theorubiginy, které mají na svědomí charakteristickou vůni a barvu čaje. Polyfenoly jak v zeleném tak v černém čaji mají antioxidační účinky.

Při louhování čaje se během prvních 2 až 3 minut uvolňují látky způsobující vůni a chuť čaje. Pokud necháme čaj louhovat déle než 5 až 6 minut, uvolní se více těchto polyfenolů.

Hlavním důvodem konzumace čaje jsou jeho senzorické vlastnosti a také obsah kofeinu, který pozitivně působí na nervovou soustavu.

Stejně jako káva i čaj obsahuje přírodní kofein. Kofeinu v čaji se rovněž říká thein. Má lehce stimulační účinky na centrální nervový systém a je odpovědný za posilující povahu nápoje. Množství kofeinu závisí na velikosti čajových lístků, na jejich kvalitě, původu a samozřejmě na síle výluhu. Nezáleží na tom, zda se jedná o černý nebo zelený čaj. Kofein je jednou z látek, kterým věnuje světový výzkum největší pozornost. Čajové listy obsahují více kofeinu než káva – čaje asámské asi 4,5 %, čaje čínské asi 3,5 %. Obsah kofeinu v nápoji je ale vyšší u kávy, protože konzumujeme koncentrovanější nálev (7–10 g kávy na 150 ml, u čaje 1,5–2,0 g čaje na 150 ml).

Kofein v kávě nebo v čaji působí mírně diureticky – na počátku konzumace způsobí mírnou diurézu (vylučování moči), ale nevede k dehydrataci organismu. Při rozumném pití čaje i kávy se organismus neodvodňuje a můžeme tak tyto nápoje započítat do pitného režimu. I zde platí všeho s mírou.

Bylinné čaje

Bylinám a z nich připraveným nápojům se tradičně připisují léčivé účinky. Avšak množství léčivých složek v bylinných čajích je často při normální spotřebě příliš nízké, aby prokázaly stejný účinek jako u samotných bylin v prováděných vědeckých studiích.

Nadměrná spotřeba bylin může mít na druhé straně i nežádoucí účinky. Například lékořice obsahuje glycyrhizin, který může zvyšovat u citlivých lidí krevní tlak. Bylinné čaje tedy mohou být zpestřením, ale není vhodné to s nimi přehánět.

Ovocné čaje

Ovocný čaj je čaj ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin, kde podíl ovoce je vyšší než 50 % hmotnosti. K přípravě těchto čajů se používají obvykle sušené části ovoce, koření nebo bylin. Z ovocných složek je v těchto čajích nejčastěji zastoupeno sušené jablko, sušené plody šípků i další sušené ovoce. Lahodnou chuť i vůni těmto čajům obvykle dodává přídavek koření (např. skořice, anýz, skořice, vanilka, zázvor, kardamom) nebo přídavek bylin (mateřídouška, citronová tráva, atd.). Ovocné čaje obsahují obvykle i ibišek – červený nebo bílý, který dodává čaji požadovanou barevnost a kyselost. Výhodou těchto čajů je, že je možné je pít teplé i studené, vyznačují se bohatou ovocnou vůní i chutí a neobsahují kofein. Tyto čaje jsou tak vhodné pro celou populaci včetně dětí.

Rooibos

Čaj Rooibos je čaj z červeného keře Aspalathus linearis. Rooibos je bylina, která se pěstuje pouze v Cedar Mountains na jihozápadě Jihoafrické republiky. Rooibos neobsahuje přírodní kofein, takže se dá pít celý den. Rooibos obsahuje méně polyfenolů než normální čaj, ale i tak stále ještě pomáhá neutralizovat volné radikály. Jako ostatní druhy čajů ani Rooibos neobsahuje kalorie, pokud si ho neosladíte.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 08. 2017 16:12
Čaj piju každý den buď ostropestřec nebo Matocha Tea nebo diabetický či čistící
27. 08. 2017 18:21
Přesně jak píše Yogii, upijet horký čaj je balada. :-)
25. 08. 2017 20:50
Čaj piju především v chladných měsících.
25. 08. 2017 11:39
Zelený čaj k snídani, ovocný přes den na zahnání žízně a Roibos po večeři je pro mne téměř rutina.
22. 08. 2017 20:52
Taky mám ráda čaje. Vyzkoušela jsem už snad všechny druhy a různé přípravy a nejraději piji čaj zelený a ráno ovocný.
22. 08. 2017 19:23
taky jsem čajová
22. 08. 2017 10:52
Moc zajímavé informace. V zimě piji hlavně čaje bylinkové a šípkový, v létě většinou vodu nebo čaj studený.
22. 08. 2017 09:18
čaje piji hodně
22. 08. 2017 07:10
Čaje mám moc ráda, kupuji je ve speciální prodejně a zkouším nové druhy,
22. 08. 2017 05:33
mam rada
22. 08. 2017 00:30
Studené čaje piju taky, teď zrovna jsem jeden dopila, ale teplé musím mít taky, a nejen v zimě. Obejmout hrnek oběma rukama, upít trošku, zpomalit a uklidnit myšlenky...
22. 08. 2017 00:17
A když jsme u těch čajů, neodpustím si jeden vtip:
Povídá Skot svému otci: "Představ si, co říkal náš mladej u snídaně - že prej ten čaj je jako vyvařená fusekle! No, já nevím, kam to mládí spěje. Považ, vařil si z něj tvůj děd, můj děd, ty i já - a mladýmu pánovi je najednou vyvařenej!"
22. 08. 2017 00:11
PerditaX: Nápodobně. Akorát já mám sypané čaje a dávku na jeden šálek dávám do 1,6 l konvice. A když to vystydne, piju ho studený (a to raději než teplý, večer si udělám, abch měla na ráno studený). Piju čaje pravé všeho druhu a střádámje - mám tu teď asi tucet skleniček s růzými sypanými čaji. Ovocné si nedávám, leda s přídavkem ovoce na aroma a příchuť.
Roibos nemusím. A z bylinek vlastí nasušenou mátu a meduňku (ale tky spíš jen jako přísadu do pravého čaje.
21. 08. 2017 22:40
Čaje piji po celý rok, mám je moc ráda. Miluji ovšem i dobrou kávu.
21. 08. 2017 20:06
Mám ráda ovocné a bylinkové čaje.
21. 08. 2017 20:05
Čaje piju pravidelně, ráno zelený a přes den pak různé bylinky... hlavně tedy v zimě
21. 08. 2017 19:47
Čaj piju ráno a v zimě i během dne. Mám ráda bylinkové čaje i čaj zelený. Vnučkám vařím ovocné čaje.
21. 08. 2017 19:47
Čaj piju ráno a v zimě i během dne. Mám ráda bylinkové čaje i čaj zelený. Vnučkám vařím ovocné čaje.
21. 08. 2017 17:46
Ranní probuzení bez šálku černého čaje si nedokážu představit! Čaje mám ráda a piju všechny druhy. Zelené spíše při svátečním posezení, bylinkové hlavně v zimních měsících a když potřebuji žaludek tzv. "pohladit". Ovocné moc nemusím, ale na zahnání žízně si je také občas dopřeji.
21. 08. 2017 13:05
Bylinky na čaj si suším sama. Mám bylinkové čaje ráda hlavně když je chladno. Co mi nechutná a nedělá dobře - jsou kupované ovocné čaje. Není mi po nich dobře.
21. 08. 2017 12:44
černý čaj mi celkem chutná, ale zelený nemusím, dávám spíš přednost kávě, roibos celkem snesu, ale často ho nepiju
21. 08. 2017 11:30
Nejméně oblíbený mám roibs - ten mi prostě nechutná.... Jinak si čaje kupují ve specializovaných prodejnách, tam si vždy nějaký vyberu q ráda zkouším různé druhy.
21. 08. 2017 11:21
Super děkuji
21. 08. 2017 10:41
U nás otevřeli čajový krámek, tak vyzkouším i jiné čajíky
21. 08. 2017 10:38
Čaj piju v zimě a to většinou ovocný prokládaný bylinkovým. Z bylinkových mi nejvíc chutná bezový, ten si dávám i teď k snídani. Jinak voda
21. 08. 2017 10:37
čaje mám moc ráda, radši tedy v zimě, ale miluji je, rooibos mám moc ráda
21. 08. 2017 10:33
Kvetoucí čaj - to je takový malý obřad pro chvilky pohody. Pak si ho ráda dám a kochám se všemi smysly.
21. 08. 2017 10:32
Nejčastěji piji rooibos. Při mé přípravě všichni pravověrní pijáci čaje padají do mdlob - jeden pytlík na 1,2 litrovou konvici louhuji, dokud ho nevypiji. Prostě jen trochu ochutím teplou vodu. Ale šálek "pravého" čaje připravený s láskou umím také ocenit.
21. 08. 2017 10:22
A máte rádi taky zelený kvetoucí čaj?
21. 08. 2017 09:45
Čaje všeho druhu piju často, ale na rooibos už jsem skoro zapomněla....
21. 08. 2017 09:34
Čaje mám moc ráda a střídám všechny, nejvíce asi piji černý a zelený, už léta bez cukru, tak se nejlépe pozná jejich chuť, která se u jednotlivých odrůd liší - assam, darjeeling, oolong, sencha, gunpowder, yunnan, cejlonské čaje, čínské, indické, japonské, z Afriky... Bylo by jich hodně na vyjmenování. A z těch čajů nečajů :-) ovocných a bylinkových také hodně. Rooibos mi chutná zase spíš, když je vedro než v zimě, a když na mne něco leze, tak vždy černý se zázvorem nebo s citronem. Na zelené při nachlazení nemám chuť, i když jinak je piji několikrát denně, zvláštní. Ještě bych do článku doplnila z méně tradičních i lapacho a yerba maté.
21. 08. 2017 09:34
čaj piji ovocný, zelený a bylinkový - vše bez cukru
21. 08. 2017 09:31
Čajů vypiji opravdu hodně. V létě hlavně ovocné a zelené studené, v zimě mě chutnají i aromatičtější druhy.
21. 08. 2017 09:15
Čaje vypiji hodně, většinou bylinkového nebo ovocného. Piji ho bez cukru, proto mi černý ani zelený moc nechutnají.
21. 08. 2017 07:35
čaje miluji, nejvíc zelený a rooibos, ten je ideální na podzim a zimu, spolu se skořicí krásně zahřeje i zevnitř :-)
21. 08. 2017 07:27
Sřídám pití vody, čajů, minerálek
21. 08. 2017 07:05
V minulých horkých dnech byl studený čaj výborným osvěžením.

Naši partneři